Deel deze pagina

Strandkorrel, op jacht naar nurdles, plastic korrels of wel plastic keutels

Zo op het eerste gezicht ziet het water in de Oosterschelde er perfect uit. Het is prachtig van kleur, kleur die verandert zodra de zon erop schijnt. Heerlijk zwemwater, kortom geweldig.

Wat je echter niet ziet is dat er veel microplastics in het water zitten. Bedrijven die het Oosterscheldewater gebruiken voor productie, zoals onder andere viskwekerijen en oesterkwekers, zuiveren dit water om de microplastics verre van hun product te houden. Niet alleen deze bedrijven willen van de vervuiling af, steeds meer mensen maken zich er zorgen om en ageren ertegen, waaronder ook veel jonge mensen. Een lekker harinkje eten kan straks niet meer omdat het stijf staat van het plastic. Zeevogels sterven de hongerdood omdat hun maag vol zit met onverteerbaar plastic. Het ergste is dat het hele ecosysteem erdoor wordt verpest.

 

Vrijwilligers van projectgroep De Strandkorrel rapen plastic troep langs de oevers van de Oosterschelde. We gebruiken grijpers en onze eigen telefoons. De telefoons worden in een telefoonhouder gezet die op de grijper is gemonteerd. Dat werkt heel goed. Behalve de telefoons, worden grijpers en telefoonhouders ter beschikking gesteld. Ieder stukje plastic gaat op de foto en wordt toegevoegd aan het totaal in de app Litterati. Op deze manier komen we te weten welke soorten plastic hier voornamelijk voorkomen.


Er worden al enige tijd plastic korrels, ook wel nurdles, in grote aantallen aangetroffen aan de oevers van de Oosterschelde. Een aantal malen zijn er monsters genomen, deze zijn door een laboratorium onderzocht, zo weten we dat het voornamelijk gaat om polypropyleen (PP) en polyethyleen (PE) en voor een klein deel ethyleenvinylacetaat (EVA). Deze korrels zijn niet uniek voor onze regio want ze komen wereldwijd veel voor. Als je op de kaart van de GreatNurdleHunt.org.uk kijkt dan zie je dat alle oceanen en zeeën ermee zijn besmet.

In samenwerking met De Schone Schelde, een samenwerkingsverband van o.a. Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland de omringende gemeenten en Hoge School Zeeland, proberen we te achterhalen wie de vervuilers zijn. Soms komt de vervuiling van dichtbij, vaak komt het van ver. We willen allereerst dat lokale vervuilers worden aangesproken op hun vervuiling, zodat ze zich bewust worden van hun rol. Daarnaast werken we samen met de Vlaamse Hogeschool Odissee aan een lespakket voor basisschoolleerlingen met als thema de wetenschappelijke benadering van plastic vervuiling.

In tegenstelling tot andere werk- en projectgroepen hoeven vrijwilligers van De Strandkorrel geen lid te zijn van Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland. 

De Strandkorrel is een vorm van Citizen Science, waarbij iedereen die wel eens een wandeling maakt zich kan aansluiten.

Contactpersoon voor De Strandkorrel is: Henk Visser: henk@strandkorrel.nl
Kijk voor meer informatie op:  www.strandkorrel.nl

Strandkorrel
Waar komt die rotzooi toch vandaan?
Strandkorrel
Waar komt die rotzooi toch vandaan?
Strandkorrel
Waar komt die rotzooi toch vandaan?
Previous
Next