[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default” min_height=”882px”][et_pb_row column_structure=”3_5,2_5″ _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

 

Nurdles – plastic korrels – plastic keutels.

Dit is een gecombineerde actie van Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland en De Bende van het Strand en eigenlijk alle belangstellenden in Zeeuws-Vlaanderen en Colijnsplaat en Goeree-Overflakkee.

 Wat is er aan de hand?

 Het begon allemaal met de vondst van de enorme hoeveelheid plastic korrels aan de oever van de Oosterschelde op 27 november 2020. Vos Broekema alarmeerde de pers en het project was aangeslingerd. In samenwerking met Erik de Vries van de Bende van het Strand werd een actie opgestart om te zorgen dat de korrels zouden worden geruimd, maar bovenal zou er moeten kunnen worden herleid waar deze korrels vandaan komen. Na de uitzending op Omroep Zeeland meldde de Fa. Bos uit Grijpskerke zich, zij wilden kosteloos de boel komen opruimen.

De Oosterschelde is een Nationaal Park dat wordt beheerd door Stichting Nationaal Park Oosterschelde. Duizenden mensen genieten er van, de mosselvissers verdienen hun boterham naast de kreeftenvissers en palingvissers, die dank zij het mooie schone water kunnen gedijen.

Dat er in 1986 een open en veilige verbinding met de Noordzee werd gerealiseerd kwam de waterkwaliteit volledig ten goede. Nu blijkt maar al te duidelijk dat ook de vervuiling zijn weg landinwaarts kan vinden. 

 Op 19 december zijn de korrels mechanisch verwijderd een geweldige geste van Fa. Bos te Grijpskerke. Dat er ondernemers zijn die op deze manier hun “groene hart” laten zien is echt geweldig. Want wie is hier nu eigenlijk echt verantwoordelijk voor? Welke autoriteit houdt zich bezig met de kwaliteit van het water in de Oosterschelde? Over het algemeen zal dit Rijkswaterstaat zijn, een instantie die zich over deze problematiek even niet liet horen.

Op 28 december is er geprobeerd in contact te komen met RWS om opheldering te verkrijgen over de gang van zaken in deze.

 Waar komen de korrels vandaan?

Op 3 december ontvingen wij een mail van mevrouw Hanneke Smulders lid van Natuurvereniging De Steltkluut uit  Zuiddorpe.  Ze schreef dat zij in november 2019 en in maart 2020  metingen had gedaan aan de oevers van de Westerschelde.

Kijken we op de website van de PZC dan zie je dat een groep activisten zich druk maakt om de uitbreiding van een Chemisch bedrijf in de haven van Antwerpen (zie artikel)

Voor hen staat het vast, dit is een vervuiler! De actiegroep Ineos will fall heeft ook een facebookpagina  Hier vind je ook veel informatie over het vervuilende bedrijf.

Zij hebben hun conclusie getrokken. Daar tegenover staat dat de korrels die aan de Oosterschelde gevonden zijn nog moeten worden onderzocht. Dat gaat nog even duren.

 Sinds de schoonmaak op 19 december hebben we de storm Belle gehad, maar nog geen springvloed. Het idee is om iedere springvloed een monster te nemen op dezelfde plaatsen.

De monsters worden voorlopig geregistreerd als een “Nurdle hunt” op de website The Great Nurdle Hunt. Op die manier zie op de kaart wie er waar heeft gemonsterd.

Wat zou het mooi zijn als we op diverse plaatsen vrijwilligers zover konden krijgen dat zij hier aan mee gaan werken.

 Hoe gaan we dit aanpakken?

 Stel je wilt meedoen, je kunt dan een plek uitzoeken op de kaart, bijvoorbeeld Neeltje Jans. Je doet dan eigenlijk gewoon een “Nurdle Hunt” en verwerkt op deze manier je gegevens via de website geef je dan door waar je bent geweest.

Hier is een overzicht van de springtij data.

 

2021 doodtij springtij
januari 8,22 1, 15, 30
februari 6,21 13
maart 8,23 1, 15, 30
april 6, 22 14, 29
mei 5, 21 13, 28
juni 4, 20 12, 26
juli 3, 19 12, 26
augustus 2, 17 10, 24
september 1, 15 9, 23
oktober 1, 15, 30 8, 22
november 13, 29 6, 21
december 13, 29 6, 21

Voor meer details kijk op de Getijdentabel

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][et_pb_gallery gallery_ids=”967,928,930,932,931,933,955″ gallery_orderby=”rand” posts_number=”6″ show_title_and_caption=”off” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” custom_margin_tablet=”” custom_margin_phone=”” custom_margin_last_edited=”on|desktop” animation_style=”fade”][/et_pb_gallery][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][/et_pb_section]