Op stap met een professionele vogelteller

 

door Ted C.J. Sluijter

Vrijdag de 13e

Vrijdag 13 december 2024. Geloven we in deze pechdag vrijdag de 13e? De tijd zal het leren: toch gaan we op pad; Maarten Sluijter (de professional) en senior en oud-profi …Ted. We gaan een watervogeltelling uitvoeren ikv Maarten’s werk bij DMP (Deltamilieu Projecten). Het te tellen gebied is de Oosterscheldemonding (binnen) vanaf de stroomgeul Roompot, de eilanden Neeltje Jans en Roggenplaat tot damaaanzet Schouwen. En van daaraf de Zuidkust Schouwen tot en met Schelphoek.

Neeltje Jans

We beginnen bij de Roompothaven binnen waar we Mark Hoekstein (ook ikv DMP) ontmoeten. Hij gaat de watervogels Oosterschelde gelijktijdig tellen vanaf een boot. In de haven de gebruikelijke soorten als middelste zaagbek, fuut, dodaars en wilde eend. Door naar de havenpier met zicht op de Oosterscheldekering in de Roompot. Zilvermeeuwen, middelste zaagbek en zowaar de eerste leuke soort: een zwarte zeeeend. Onderweg Noordwaarts naar de bouwdokken een torenvalk en buizerd. Maarten heeft vanwege dit werk toegang door de slagbomen. We kunnen daardoor via de betonhaven naar de Noordkant van de mattenhaven. Maar eerst een stop halverwege; lopen door het duin naar het uiteinde van de slufter; daar is een kijkscherm. En wat een verrassing, naast een groenpootruiter, tureluur en kuifeend ontdekken we een grote zaagbek! Voor ons beide een ‘nieuwe soort’ op Neeltje. Daarna naar de mattenhaven. Daar weer middelste zaagbekken, rotganzen, een rosse grutto en wat futen. Terug even een korte wandeling in het naastgelegen duin waar zich een vochtige vallei bevindt. Ook daar weer verrassingen; sperwer, torenvalk, buizerd en een havik. Slechts 1 watersnip (vorige tellingen zaten hier bokjes!) misschien tijdelijk afwezig door de roofvogels?

De voormalige bouwdokken

De rit met diverse stops hierlangs brengt ons de gebruikelijke soorten. Maar ook niet-alledaagse soorten. In het bouwdok bijvoorbeeld 2 mooi uitgekleurde adulte kuifaalscholvers. En een oeverpieper (wat zijn ze toch mooi met die olijfgroene tint) scharrelt op de wal. Rijdend langs de buitendijk van de bouwdokken zien we oa steenlopers en scholeksters welke in paren waarschijnlijk al in hun broedbiotoop verkeren. Hier ook een solitaire bontbekplevier, blijft leuk die soort in de winter te zien. Maarten doet een check met de telescoop; ja hoor, de slechtvalk is present op de reservepijler. Bij het vogeleiland is het drukker met wulpen, scholeksters en meeuwen. Daarna is de inlaag op Neeltje Jans aan de beurt. Elk bezoek opvallend dat de aanwezige vogels hier zo schuw zijn! Veel eenden zoals wintertaling, krakeend, slobeend en bergeend maar ook blauwe reigers en een groep meerkoeten.

Eiland Roggenplaat

Via de parallelweg naar Roggenplaat. Vrij rustig met vogels. Gebruikelijke aalscholvers op de steendam, op de zuidelijke dijk het vaste HVP’tje van scholeksters en wulpen. Daartussen de inmiddels jaarlijks overwinterende regenwulp. Het verschil tussen de 2 soorten wulpen is zo fraai te zien als ze bij elkaar staan. Op het middenterrein wederom een oeverpieper en overvliegende buizerd.

Westenschouwen-Burghsluis

Nu is een deel van de Zuidkust Schouwen aan de beurt. In de Westenschouwse Inlaag West de ijsvogel op de bekende plek (te zien tijdens onze najaarstrektellingen aldaar). Een HVP scholeksters op de Westbout met daartussen 10 watersnippen. Wij realiseren ons dat ze waarschijnlijk regelmatig verstoord worden door (onwetende?) bezoekers die daar de hond uitlaten. Op het water wat wilde eenden, middelste zaagbekken en een enkele aalscholver. De Oostelijke inlaag Westenschouwen is vrijwel leeg op een groepje bergeenden na. Richting Burghsluis missen we binnendijks de grote groep rotganzen, waar zijn die naar toe? Wel een torenvalk, wat buizerds, brandganzen en nijlganzen. Inlaagje Burghsluis: leeg. Aan de buitendijk bij restaurant Het Oliegeultje kijken we op de havenpier; ook hier een flinke HVP scholeksters en tureluurs met een groep smienten. Binnendijks is de Bootsinlaag ook vrijwel leeg. Een paar eenden met gelukkig een pijlstaart en een eenzaam kleumende blauwe reiger..

Schelphoek en Koudekerkse Inlaag

Rijdend langs de Zuidkust wat futen. In de Schelphoekhaven is het drukker; grote groep smienten (ruim 800), 130 bergeend, 3 bontbekjes, 102 tureluurs en zwarte ruiter. Wat brilduikers en middelste zaagbekken. In de watergang aldaar twee lepelaars en een kleine zilverreiger. In de voormalige zeegroentenkwekerij op de hoek van de Stolpweg foerageren tureluurs, dodaarsjes en meerkoeten. Het ‘ijsvogelslootje’ langs de Stolpweg is ditmaal vogelloos; helaas geen blauwe schicht hier… Zelfs de Koudekerkse Inlaag hierna biedt een lege aanblik. Wat bergeenden, ineengedoken blauwe reigers en zwarte ruiter worden genoteerd. Op de tussenweg, richting Plompe toren mompel ik dat dit monument een slechtvalk verdient. En verdraaid, er zit er echt een in een nis!!

Polder binnendijks

Tja…de donkere dagen voor kerst…het is 15.00u. en boven ons draaien ze langzaam de verlichting uit. Op deze grijze en waterkoude dag (niet warmer dan 1-2 graden boven nul…) is het aanpoten om de telling op tijd af te ronden. We noteren nog een groep brandganzen, grote Canadaganzen en een enkele torenvalk en buizerd. Achter een ploegende trekker bij Luchtenburg een enorme groep van 860 kokmeeuwen, 240 stormmeeuwen en 670 kieviten. Een blik in de watergang bij de rioolwaterzuivering (Koudekerkseweg) levert een lepelaar en zwarte ruiter op. Dankzij de digitale revolutie tovert Maarten direct de totaallijst op zijn tablet: bijna 10.000 vogels, verdeeld over 59 soorten! En dan hebben we niet eens zangvogelsoorten, kraaiachtigen etc meegenomen, het is tenslotte een watervogeltelling. Een welbestede dag!

Deel dit bericht

Eén reactie

  1. Het leest bijna als een avontuur. Wat een prachtige soorten en aantallen!
    Dit zou ik zeker koesteren, Ted. Samen met je zoon dezelfde passie delen, ken ik maar al tegoed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *