[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.1″][et_pb_row _builder_version=”4.1″ column_structure=”1_4,1_4,1_2″ hover_enabled=”0″][et_pb_column _builder_version=”4.1″ type=”1_4″][et_pb_text _builder_version=”4.1″ hover_enabled=”0″]

 

 

Boom in Beeld 2

 

De bomengroep van de Natuur en Vogelwacht Schouwen-Duiveland laat in WereldRegio regelmatig iemand aan het woord over een bijzondere boom hier op het eiland. Agnes Tieben zoekt ze op.

 

,,Jij boft dat je Boom heet’’, zei een vriendin die van bomen hield. ,,Eigenlijk is het door haar gekomen dat ik bomen bijzonder ben gaan vinden, ik ging er anders naar kijken, er over na denken. Zij heeft mijn interesse gewekt’’, vertelt Thea Boom-Legierse. We hebben afgesproken in kuuroord de Schouw waar ze sinds 1996 werkzaam is als begeleider van kuurweken. Meteen als je het gebouw binnenkomt en de lange gang van het voormalige ziekenhuis instapt kan je haar favoriet, een rode beuk, al zien staan. De gigantische glazen achterwand biedt er een prachtig zicht op. 

Wat Thea bijzonder vindt aan de beuk is zijn afwisseling van kracht en zachtheid, vooral nu de eerste blaadjes tevoorschijn komen is dat goed te zien, die zijn nog zo kwetsbaar, een mooi contrast met de stevige sterke stam. Ze houdt van de symboliek die in de natuur te vinden is, bij deze beuk bijvoorbeeld is de stam in drieën gesplitst, een symbool voor de drie eenheid. 

Toen ze nog maar pas op het kuuroord werkte, kende ze de boom nog niet zo goed. Een collega zei eens: ,,Weet je wat ik altijd doe als ik moe ben, dan ga ik naar de beuk’’. Sindsdien is ze dat ook gaan doen.  Het is een ideale plek om tot rust te komen en even op te laden. Als je met een vraag of probleem zit is het fijn om aan de voet van de stam te mediteren. ,,De beuk is er altijd voor je, daarom ben ik hem op een gegeven moment ook mijn vriend gaan noemen’’.

 

Al pratend komen we op andere bomenverhalen want Thea’s liefde voor bomen strekt zich uiteraard verder uit dan deze beuk. In haar woonplaats Hellevoetsluis heeft ze zich jarenlang ingezet voor het realiseren van een klein bos naar voorbeeld van het Vrijheidsbos in Brielle of het Bos van de Toekomst in Schuddebeurs. Het idee ontstond tijdens een bezoek aan een arboretum in Frankrijk. De schoonheid en diversiteit van al die verschillende bomen die daar stonden en oud mochten worden inspireerde haar. Wat zou het mooi zijn om een dergelijk klein bos in de buurt van haar woonplaats te kunnen realiseren.

 

 Jarenlang heeft ze heel veel moeite gedaan voor de verwezenlijking hiervan. Ze bezocht vergaderingen en bijeenkomsten en was zelfs verkleed als boom te vinden op braderieën en evenementen om zo bijval voor haar plannen te verwerven. Ze ontving veel enthousiaste reacties en diende een plan in bij de gemeente. Ook die reageerde positief, maar een stuk grond werd helaas niet ter beschikking gesteld. Wel kreeg ze een prijs voor haar plan, een cheque ter waarde van duizend euro. Maar zonder grond was het lastig die te verzilveren. Uiteindelijk , vele jaren later, heeft een ambtenaar haar plan uit het archief geplukt en stelde een beknopte uitvoering voor. Op Boomplantdag vorig jaar heeft ze bij een basisschool samen met de leerlingen drie bomen geplant en in een straat verderop werden er nog eens tien neergezet. Zo is het geldbedrag uiteindelijk toch besteed. ,,Maar’’, zo besluit Thea haar verhaal: ,,Mensen vragen nog steeds aan me: ,,Komt dat bos er nog?’’

 Locatie: landgoed Kuuroord de Schouw 

Soort: Rode Beuk

 Leeftijd: geschat circa 40 jaar

 Heeft u ook een bijzondere band met een boom op Schouwen-Duiveland? Neem contact op met Agnes Tieben via agnes.tieben@gmail.com en wie weet staat uw verhaal volgende keer in WereldRegio. 

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column _builder_version=”4.1″ type=”1_4″ hover_enabled=”0″][et_pb_image _builder_version=”4.1″][/et_pb_image][et_pb_image src=”https://www.nvsd.nl/wp-content/uploads/2020/05/image.png” _builder_version=”4.1″ hover_enabled=”0″ custom_margin=”||114px|||” min_height=”415px”][/et_pb_image][et_pb_image src=”https://www.nvsd.nl/wp-content/uploads/2020/05/image-2.png” _builder_version=”4.1″ hover_enabled=”0″ custom_margin=”||48px|||” min_height=”496px”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column _builder_version=”4.1″ type=”1_2″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.1″][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.1″][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.1″][/et_pb_section]