[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.1″ hover_enabled=”0″][et_pb_row column_structure=”1_3,2_3″ _builder_version=”4.1″][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.1″ hover_enabled=”0″][et_pb_image src=”https://www.nvsd.nl/wp-content/uploads/2020/05/Boominbeeld01.png” _builder_version=”4.1″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.1″][et_pb_text _builder_version=”4.1″]

Boom in Beeld 1

 

De bomengroep van de Natuur en Vogelwacht Schouwen-Duiveland laat in WereldRegio regelmatig iemand aan het woord over een bijzondere boom hier op het eiland. Agnes Tieben zoekt ze op.

Tonha Schot wijst aan waar ik mijn voeten moet zetten zodat ik op de plek naast haar in de Esdoorn kan plaatsnemen. Behaaglijk leunend tegen een van de vele brede takken vertelt ze over haar bijzondere band met deze, zelfs op een koude winderige dag in februari, schitterende boom.

De oude Esdoorn in de Zeepeduinen voelt voor haar als haar beste vriend, een steun en toeverlaat met wie je lief en leed kan delen. Wanneer je hoofd vol zit of als je het moeilijk hebt geeft hij houvast en bescherming door zijn uitstraling van stabiliteit en stevigheid. De boom heeft een kalmerende uitwerking, je wordt vanzelf rustiger en voelt je verbonden met de natuur en met moeder aarde. Toen Tonha een tijd in het buitenland woonde en af en toe naar Zeeland kwam om vrienden en familie op te zoeken stond ook altijd een bezoekje aan de boom op het programma.

Op zomerse dagen  spreekt ze er graag af met vriendinnen, soms om iets speciaals te vieren, of gewoon om er samen een kopje thee te drinken. Ze is niet de enige voor wie de boom een bijzondere betekenis heeft, zo heeft ze al verschillende keren gemerkt.  ,,De boom wil een thuis zijn voor velen. Met zijn bijzondere energie weet hij precies wat je nodig hebt..’’vertelt Tonha.

 

Toverboom

Dat de boom ook bij kinderen populair is hoeft niet te verbazen, de stevige laaghangende takken zijn ideaal om in te klimmen en te klauteren. Maar er is nog een reden waarom de Esdoorn vooral bij  hen geliefd is , de boom staat namelijk bekend als Toverboom.  Kinderen die er (samen met hun ouders of verzorgers)  naartoe gaan vinden er soms, verstopt tussen de takken en bladeren, kleine cadeautjes of snoep.

Waar deze traditie vandaan komt weet Tonha niet precies, maar ze vindt het een mooie manier om kinderen een gevoel van magie en respect voor de natuur mee te geven. Op haar heeft het in elk geval dat effect gehad. Toen zij als kind vroeger met haar ouders ging wandelen in de Domeinen wist haar vader altijd een toverboom te vinden, waar, als hij er aan schudde, allemaal snoepjes uitvielen.

 

Locatie: Zeepeduinen Burgh-Haamstede

 

Soort: Gewone Esdoorn

 

Leeftijd: geschat circa 80 /90 jaar

 

Heeft u ook een bijzondere band met een boom op Schouwen-Duiveland? Neem contact op met Agnes Tieben via agnes.tieben@gmail.com.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]