Plastic korrels aangetroffen

Op 29 november 2020 werd er een aanzienlijke hoeveelheid granulaat aangetroffen aan de oevers van de Oosterschelde.
Nurdles / plastic korrels / plastic keutels

Wat is er aan de hand?

Het begon allemaal met de vondst van de enorme hoeveelheid plastic korrels aan de oever van de Oosterschelde op 27 november 2020. Vos Broekema alarmeerde de pers en het project was aangeslingerd. In samenwerking met Erik de Vries van de Bende van het Strand werd een actie opgestart om te zorgen dat de korrels zouden worden geruimd, maar bovenal zou er moeten kunnen worden herleid waar deze korrels vandaan komen. Na de uitzending op Omroep Zeeland meldde de Fa. Bos uit Grijpskerke zich, zij wilden kosteloos de boel komen opruimen.

 

De Oosterschelde is een Nationaal Park dat wordt beheerd door Stichting Nationaal Park Oosterschelde. Duizenden mensen genieten er van, de mosselvissers verdienen hun boterham naast de kreeftenvissers en palingvissers, die dank zij het mooie schone water kunnen gedijen.

 

Dat er in 1986 een open en veilige verbinding met de Noordzee werd gerealiseerd kwam de waterkwaliteit volledig ten goede. Nu blijkt maar al te duidelijk dat ook de vervuiling zijn weg landinwaarts kan vinden. 

 

Op 19 december zijn de korrels mechanisch verwijderd een geweldige geste van Fa. Bos te Grijpskerke. Dat er ondernemers zijn die op deze manier hun “groene hart” laten zien is echt geweldig. Want wie is hier nu eigenlijk echt verantwoordelijk voor? Welke autoriteit houdt zich bezig met de kwaliteit van het water in de Oosterschelde? Over het algemeen zal dit Rijkswaterstaat zijn, een instantie die zich over deze problematiek even niet liet horen.

 

Op 28 december is er geprobeerd in contact te komen met RWS om opheldering te verkrijgen over de gang van zaken in deze.

 

Dit is een gecombineerde actie van Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland en De Bende van het Strand en eigenlijk alle belangstellenden in Zeeuws-Vlaanderen en Colijnsplaat en Goeree-Overflakkee.

Deel dit bericht