Deel deze pagina

Doe mee met Actief Terreinbeheer

Sinds 1979 onderhoudt de werkgroep Actief Terrein Beheer van de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland diverse groene objecten op Schouwen-Duiveland. De eerste werkdag (10 maart 1979) werd gehouden op de Vroongronden tussen Haamstede en Renesse om de ongewenste opgroei van berken tegen te gaan. Dat bleek een succes te zijn; meerdere werkdagen volgden. Niet alleen de Vroongronden werden onder handen genomen, het vrijwilligerswerk breidde zich uit naar wilgen knotten over het hele eiland, fruitbomen snoeien, essen aanplanten, maaien en hooien van riet- en grasland, et cetera.

Een aantal deelnemers is inmiddels gepensioneerd, anderen hebben een reguliere baan. Beide groepen vinden het fijn om lekker buiten te werken in een ontspannen sfeer. Maar ook de samenhorigheid, het legaal aanwezig zijn op niet vrij toegankelijk terrein of gewoon om de houtvoorraad op peil te brengen, tellen mee. Momenteel bestaat de werkgroep uit 20 vrijwilligers die in wisselende samenstelling aanwezig zijn, tussen 10 en 15 mensen per werkdag. Dit aantal is meestal voldoende om de klus in één ochtend af te krijgen.

 

De keuze van het object wordt bepaald door de landschapswaarde (knotwilgen), het cultuur-historisch belang (elzenmeten) of grote natuurtuinen met openbaar zicht. Objecten die we regelmatig onderhouden zijn het eiland in de Flaauwers Inlaag, wilgen langs de Roterijdijk bij Schuddebeurs en de elzenmeten in Schouwen van Staatsbosbeheer. Inmiddels naderen we de 400ste werkdag.

 

Het nieuwste object waar wij zagen, snoeien, maaien en aanplanten ligt rondom de kampeerwagen van de Stichting Sophie. Deze ideële stichting heeft een op dit terrein staande originele kampeerwagen uit 1950 (waar prinses Beatrix in logeerde) weer in oude staat terug laten brengen en die zal beschikbaar gesteld worden aan bijvoorbeeld zieke kinderen of ouderen die er nodig eens uit moeten. Wij zijn vereerd om hieraan ons steentje te mogen bijdragen!

Contactpersoon voor Actief Terrein Beheer is Henk Dalebout, h.dalebout@nvsd.nl

Actief Terreinbeheer in actie
Wilgenknotten
Actief Terreinbeheer in actie
Onderhoud kampeerwagen voor Stichting Sophie
Actief Terreinbeheer in actie
Wilgenknotten
Actief Terreinbeheer in actie
Saseiland
Actief Terreinbeheer in actie
Werken in de Zoete Haard
Actief Terreinbeheer in actie
Werken in de Zoete Haard
Vorige slide
Volgende slide